Page 1202 - Całość pdf + okładka
P. 1202

7. Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych.

Odczynniki: ziemniak, banan, cytryna, kromka chleba, ziarna soczewicy, ziarna fasoli, mleko
krowie, makaron, budyń śmietankowy, jodyna.
Szkło i sprzęt laboratoryjny: szkiełka zegarkowe, zakraplacz.
Przebieg doświadczenia: Na szkiełkach zegarkowych umieść kolejno: 1. – plastry
ziemniaka, 2. – kawałek banana, 3. – plastry cytryny, 4. – kromkę chleba, 5. – ziarna
soczewicy, 6. – ziarna fasoli, 7. – mleko krowie, 8. – makaron, 9. – łyżeczkę proszku
budyniowego. Następnie na każdy artykuł spożywczy nanieś kroplę jodyny. Zapisz
obserwacje i wniosek.

Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

8. Czy w liściu, w którym nie zachodzi fotosynteza znajdują się cukry?
Odczynniki: 2 liście z rośliny doniczkowej, paski testowe do wykrywania glukozy w moczu
(do kupienia w aptece), wrząca woda, etanol, jodyna.
Szkło i sprzęt laboratoryjny: moździerz z tłuczkiem, zlewka, szczypce, szkiełko zegarkowe.
Przebieg doświadczenia: To doświadczenie jest połączeniem doświadczeń nr 2. i 5.
Aby sprawdzić czy w liściu, w którym nie zachodzi fotosynteza wytwarzane są cukry,
musimy wcześniej przygotować taki liść. Spytajcie rodziców, jakie dwa liście z rośliny
doniczkowej mogą przeznaczyć na to doświadczenie, nie muszą być to wcale duże liście. Na
każdy z nich mocujemy pasek czarnego papieru, dobrze żeby był on w miarę szeroki, może
całkowicie pokrywać powierzchnię blaszki liściowej. Pamiętajcie, aby nie uszkodzić ogonka
liścia. Po tygodniu odcinamy liść, część przykrytą paskiem wycinamy i postępujemy z nią
identycznie jak w doświadczeniach 2. i 5. Zapisujemy obserwacje i wniosek.

Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

9. Sok z winogron zawiera 15% masowych glukozy. Oblicz masę glukozy, jaką
    dostarczysz organizmowi wypijając 0,5 dm3 soku. Przyjmij, że gęstość soku
    winogronowego wynosi w przybliżeniu 1g/cm3.
   1197   1198   1199   1200   1201   1202   1203   1204   1205   1206   1207