Page 1197 - Całość pdf + okładka
P. 1197

Informatyka:
       Wykonanie prezentacji multimedialnej (wykorzystanie elementów graficznych,
       tekstowych, dźwiękowych własnych lub pobranych z innych źródeł).

Fazy realizacji projektu

Faza I – informacje
Pytania prowadzące:

       Jakie pierwiastki chemiczne wchodzą w skład cukrów?
       Jak dzielimy cukry ze względu na ich budowę?
       Jakie właściwości mają glukoza, sacharoza, skrobia?
       Które ze znanych cukrów znajdziesz w swoim domu?
       Które z poznanych cukrów mają zastosowanie w życiu codziennym?
       Jakim reakcjom charakterystycznym ulegają glukoza i skrobia?
       Jak wykryć obecność glukozy i skrobi w produktach spożywczych?
       Jakie związki chemiczne są substratami, a jakie produktami w procesie fotosyntezy?
       W jakich organach zachodzi fotosynteza u roślin?
       Który składnik komórki odpowiada za proces fotosyntezy?
       Jakie są konsekwencje zdrowotne nadmiernej ilości cukrów w diecie?
       Jakie choroby mogą być wywołane nadmiarem cukrów w organizmie?
       Za pomocą jakiego urządzenia można zbadać poziom cukru we krwi?
       Jaka jest norma poziomu cukru we krwi dla zdrowego człowieka?
       Czy można obliczyć masę glukozy w soku winogronowym?
Materiały potrzebne do wykonania zadania praktycznego:
Odczynniki chemiczne, sprzęt i szkło laboratoryjne (zamieszczone przy opisie doświadczeń).

Faza II – planowanie
Pytania prowadzące i wskazówki do wykonania zadania:

       Jak doświadczalnie zbadasz skład pierwiastkowy cukrów?
       Jak doświadczalnie wykażesz, że badany cukier to glukoza?
       Jak doświadczalnie wykażesz, że badany cukier to skrobia?
       Jak doświadczalnie wykażesz, że w liściu sałaty znajduje się glukoza?
       Jak doświadczalnie wykażesz, że w liściu sałaty znajduje się skrobia?
       Jak doświadczalnie wykryjesz glukozę w produktach spożywczych?
       Jak doświadczalnie wykryjesz skrobię w produktach spożywczych?
       Czy w liściu, w którym nie zachodzi fotosynteza znajdują się cukry?
       W jaki sposób wykonuje się badanie poziomu cukru we krwi?
       Jakimi metodami matematycznymi, chemicznymi obliczysz masę glukozy w soku
       winogronowym?
   1192   1193   1194   1195   1196   1197   1198   1199   1200   1201   1202