Page 1197 - Całość pdf + okładka
P. 1197
Informatyka:
Wykonanie prezentacji multimedialnej (wykorzystanie elementów graficznych,
tekstowych, dźwiękowych własnych lub pobranych z innych źródeł).
Fazy realizacji projektu
Faza I – informacje
Pytania prowadzące:
Jakie pierwiastki chemiczne wchodzą w skład cukrów?
Jak dzielimy cukry ze względu na ich budowę?
Jakie właściwości mają glukoza, sacharoza, skrobia?
Które ze znanych cukrów znajdziesz w swoim domu?
Które z poznanych cukrów mają zastosowanie w życiu codziennym?
Jakim reakcjom charakterystycznym ulegają glukoza i skrobia?
Jak wykryć obecność glukozy i skrobi w produktach spożywczych?
Jakie związki chemiczne są substratami, a jakie produktami w procesie fotosyntezy?
W jakich organach zachodzi fotosynteza u roślin?
Który składnik komórki odpowiada za proces fotosyntezy?
Jakie są konsekwencje zdrowotne nadmiernej ilości cukrów w diecie?
Jakie choroby mogą być wywołane nadmiarem cukrów w organizmie?
Za pomocą jakiego urządzenia można zbadać poziom cukru we krwi?
Jaka jest norma poziomu cukru we krwi dla zdrowego człowieka?
Czy można obliczyć masę glukozy w soku winogronowym?
Materiały potrzebne do wykonania zadania praktycznego:
Odczynniki chemiczne, sprzęt i szkło laboratoryjne (zamieszczone przy opisie doświadczeń).
Faza II – planowanie
Pytania prowadzące i wskazówki do wykonania zadania:
Jak doświadczalnie zbadasz skład pierwiastkowy cukrów?
Jak doświadczalnie wykażesz, że badany cukier to glukoza?
Jak doświadczalnie wykażesz, że badany cukier to skrobia?
Jak doświadczalnie wykażesz, że w liściu sałaty znajduje się glukoza?
Jak doświadczalnie wykażesz, że w liściu sałaty znajduje się skrobia?
Jak doświadczalnie wykryjesz glukozę w produktach spożywczych?
Jak doświadczalnie wykryjesz skrobię w produktach spożywczych?
Czy w liściu, w którym nie zachodzi fotosynteza znajdują się cukry?
W jaki sposób wykonuje się badanie poziomu cukru we krwi?
Jakimi metodami matematycznymi, chemicznymi obliczysz masę glukozy w soku
winogronowym?