Page 1201 - Całość pdf + okładka
P. 1201

Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Wykrywanie cukrów o właściwościach redukujących w artykułach spożywczych.
Odczynniki: świeżo strącony osad wodorotlenku miedzi(II), sok jabłkowy, posłodzona
sacharozą woda, mleko, ogórek, kiwi, winogron, napój energetyzujący, miód naturalny.
Szkło i sprzęt laboratoryjny: probówki, palnik, łapa do probówek.
Przebieg doświadczenia: Do ośmiu probówek zawierających świeżo strącony osad
wodorotlenku miedzi(II) wprowadź kolejno: 1. – sok jabłkowy, 2. – posłodzoną sacharozą
wodę, 3. – mleko, 4. – miąższ ogórka, 5. – miąższ kiwi, 6. – miąższ winogrona, 7. – napój
energetyzujący, 8. – łyżeczka miodu. Otrzymane mieszaniny delikatnie podgrzewaj
w płomieniu palnika. Zapisz obserwacje i wniosek.

Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

5. Wykrywanie obecności skrobi.
Odczynniki: kleik skrobiowy, jodyna.
Szkło i sprzęt laboratoryjny: probówka, zakraplacz.
Przebieg doświadczenia: Do ¼ wysokości probówki wlej kleik skrobiowy i nanieś kroplę
jodyny. Zapisz obserwacje i wniosek.
Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:…………………………………………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

6. Czy w liściu sałaty znajduje się skrobia?
Odczynniki: liść sałaty, wrząca woda, etanol, jodyna.
Szkło i sprzęt laboratoryjny: zlewka, szczypce, szkiełko zegarkowe.
Przebieg doświadczenia: Liść sałaty sparz wrzątkiem i włóż do zlewki z etanolem. Całość
podgrzewaj 10 minut w łaźni wodnej. Odbarwiony liść opłucz w wodzie, przełóż na szkiełko
zegarkowe i zakropl na niego jodynę (jako próbę kontrolną wykorzystaj wynik poprzedniego
doświadczenia). Zapisz obserwacje i wniosek.

Obserwacje:…………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Wniosek:……………………………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………
   1196   1197   1198   1199   1200   1201   1202   1203   1204   1205   1206