Page 1167 - Całość pdf + okładka
P. 1167
Odpowiedź: Aby sporządzić 180g roztworu chlorku sodu (soli kuchennej) o stężeniu 5%,
należy ......... g NaCl rozpuścić w ........ g wody.
Doświadczenie 5: Przygotowanie 10% roztworu chlorku sodu (soli kuchennej) przez
zmieszanie 20% roztworu NaCl z 80 g 8% roztworu NaCl.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: cylinder miarowy, zlewki.
Odczynniki: 20% roztwór chlorku sodu, 8% roztwór chlorku sodu.
Obliczenia:
Metoda matematyczna
Metoda chemiczna
Opis czynności:
Odpowiedź: Aby sporządzić 10% roztworu chlorku sodu (soli kuchennej), należy wziąć
......... g 20 % roztworu NaCl.
Doświadczenie 6: Zatężanie roztworu soli kuchennej w wyniku odparowania wody.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: waga laboratoryjna, kolba, podgrzewacz do kolb, bagietka.
Odczynniki: 100 g 20% roztworu soli kuchennej.
Opis czynności:
Obliczenia:
Odpowiedź: W wyniku odparowania ……g wody, stężenie procentowe otrzymanego
roztworu wynosi……%
Doświadczenie 7: Rozcieńczanie 10% roztworu octu.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: dwie kolby, bagietka, cylinder miarowy.
Odczynniki: 100 cm3 10% roztwór octu, woda destylowana.
Opis czynności:
Obliczenia:
Odpowiedź: W wyniku dodania ……cm3 wody do 10% roztworu octu, stężenie procentowe
otrzymanego roztworu wynosi……%
PROBLEM 1: Według przepisu babci Zosi najsmaczniejsze ogórki kiszone wychodzą
z zalewy o stężeniu 6%.
Gospodyni musi przygotować 2,5 litra (2500 g) solanki o takim stężeniu. Ile powinna
odważyć soli, i ile przygotować wody, aby otrzymać roztwór o żądanym stężeniu?