Page 1166 - Całość pdf + okładka
P. 1166

Faza VI – analiza.
    - Co sprawiło Ci największą trudnośc podczas wykonywania doświadczeń?
    - Co zrobiłbyś inaczej, gdybyś te same doświadczenia wykonywał jeszcze raz?

Propozycje doświadczeń:

Doświadczenie 1: Przygotowanie 160 g roztworu cukru o stężeniu 20 %.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: waga laboratoryjna, cylinder miarowy, dwie zlewki, bagietka.
Odczynniki: cukier, woda.
Obliczenia:
Opis czynności:

Odpowiedź: Aby sporządzić 160g roztworu cukru o stężeniu 20%, należy ......... g cukru
rozpuścić w ........ g wody.

Doświadczenie 2: Przygotowanie 250 g roztworu manganianu (VII) potasu o stężeniu
0,4%.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: waga laboratoryjna, cylinder miarowy, dwie zlewki, bagietka.
Odczynniki: woda, manganian (VII) potasu.
Obliczenia:
Opis czynności:

Odpowiedź: Aby sporządzić 250 g roztworu nadmanganianu potasu o stężeniu 0,4 %, należy
......... g KMnO4 rozpuścić w ........ g wody.

Doświadczenie 3: Przygotowanie 150 g roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) o stężeniu
6%.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: waga laboratoryjna, cylinder miarowy, dwie zlewki, bagietka.
Odczynniki: siarczan (VI) miedzi (II), woda.
Obliczenia:
Opis czynności:
Odpowiedź: Aby sporządzić 150g roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) o stężeniu 6%, należy
......... g CuSO4 rozpuścić w ........ g wody.

Doświadczenie 4: Przygotowanie 180g roztworu chlorku sodu o stężeniu 5 %.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: waga laboratoryjna, cylinder miarowy, dwie zlewki, bagietka.
Odczynniki: chlorek sodu, woda.
Obliczenia:
Opis czynności:
   1161   1162   1163   1164   1165   1166   1167   1168   1169   1170   1171