Page 1190 - Całość pdf + okładka
P. 1190
Masa pustego Masa cylindra Masa roztworu Objętość Gęstość
cylindra miarowego (g) roztworu roztworu
miarowego z roztworem (cm3) (g)
cm 3
(g) (g)
Załącznik 5.
Porównywanie zachowania się ciał w wodzie i w roztworze o stężeniu Morza Martwego.
Sprzęt i szkło laboratoryjne: cylinder miarowy, zlewki, bagietka.
Odczynniki: 2 ziemniaki o podobnej objętości, 22% roztwór chlorku sodu, woda.
Przebieg doświadczenia: Do jednej zlewki wlej 200 cm3 wody, do drugiej 200 cm3 22%
roztworu chlorku sodu. Do każdej zlewki włóż ziemniaka.
Zapisz obserwacje i wniosek.
Obserwacje:………………………………………....………………………………………...
Wniosek:……………………………………………………………………………………….
Załącznik 6.
Ile słonych paluszków można zjeść bez szkody dla zdrowia?
Sprzęt i szkło laboratoryjne: moździerz, zlewka, bagietka, lejek, bibuła filtracyjna, waga
laboratoryjna, parownica, metalowa łapa, palnik.
Odczynniki: paluszek słony, woda.
Przebieg doświadczenia: rozdrobnij paluszek w moździerzu, dodaj ok. 20 cm3 wody
i mieszaj bagietką, aż uzyskasz mieszaninę niejednorodną. Przygotuj zestaw do sączenia
i przesącz sporządzoną mieszaninę. Zważ parownicę i wlej do niej otrzymany przesącz.
Całość ogrzewaj nad palnikiem w celu odparowania wody. Zważ ponownie ostudzoną
parownicę z zawartością.
1. Wyniki zapisz w tabeli i oblicz masę soli.
Masa pustej Masa parownicy Różnica mas Masa soli
parownicy z osadem (g) (g)
(g)
(g)