Page 1190 - Całość pdf + okładka
P. 1190

Masa pustego  Masa cylindra  Masa roztworu     Objętość     Gęstość
   cylindra    miarowego             (g)       roztworu     roztworu

 miarowego    z roztworem                        (cm3)       (g)
                                                               cm 3
      (g)           (g)

Załącznik 5.
Porównywanie zachowania się ciał w wodzie i w roztworze o stężeniu Morza Martwego.

Sprzęt i szkło laboratoryjne: cylinder miarowy, zlewki, bagietka.
Odczynniki: 2 ziemniaki o podobnej objętości, 22% roztwór chlorku sodu, woda.
Przebieg doświadczenia: Do jednej zlewki wlej 200 cm3 wody, do drugiej 200 cm3 22%
roztworu chlorku sodu. Do każdej zlewki włóż ziemniaka.
Zapisz obserwacje i wniosek.
Obserwacje:………………………………………....………………………………………...
Wniosek:……………………………………………………………………………………….

Załącznik 6.
Ile słonych paluszków można zjeść bez szkody dla zdrowia?

Sprzęt i szkło laboratoryjne: moździerz, zlewka, bagietka, lejek, bibuła filtracyjna, waga
laboratoryjna, parownica, metalowa łapa, palnik.

Odczynniki: paluszek słony, woda.

Przebieg doświadczenia: rozdrobnij paluszek w moździerzu, dodaj ok. 20 cm3 wody
i mieszaj bagietką, aż uzyskasz mieszaninę niejednorodną. Przygotuj zestaw do sączenia
i przesącz sporządzoną mieszaninę. Zważ parownicę i wlej do niej otrzymany przesącz.
Całość ogrzewaj nad palnikiem w celu odparowania wody. Zważ ponownie ostudzoną
parownicę z zawartością.

1. Wyniki zapisz w tabeli i oblicz masę soli.

Masa pustej   Masa parownicy                   Różnica mas  Masa soli
parownicy         z osadem                           (g)        (g)
                      (g)
     (g)
   1185   1186   1187   1188   1189   1190   1191   1192   1193   1194   1195