Page 116 - Całość pdf + okładka
P. 116

substancji pokarmowych.

Uczeń:                      Uczeń:                               błonnik i
                                                                 prawidło
5) przedstawia rolę            podaje definicję błonnika         funkcjon
    błonnika                   (celulozy) jako cukru nie
    w prawidłowym              podlegającemu trawieniu,          pokarmo
    funkcjonowaniu układu
                               wymienia co najmniej pięć
    pokarmowego oraz           produktów spożywczych
    uzasadnia konieczność      zawierających błonnik,

    systematycznego            określa co najmniej dwie funkcje
    spożywania owoców          błonnika dla prawidłowego
                               funkcjonowania układu
    i warzyw.                  pokarmowego,

                               uzasadnia konieczność
                               regularnego spożywania
                               owoców i warzyw.

Uczeń:                      Uczeń:                                   dieta zró
                                                                     i dostoso
6) wyjaśnia, dlaczego          podaje co najmniej pięć zasad         organizm
    należy stosować dietę      prawidłowego odżywiania,
    zróżnicowaną                                                 Pojęcia:
    i dostosowaną do           omawia poziomy piramidy           dieta, piram
                               zdrowego żywienia, wymienia       żywienia 3U
    potrzeb organizmu          co najmniej pięć czynników
                               wpływających na dietę,
    (wiek, stan zdrowia,
    tryb życia i aktywność     wskazuje co najmniej trzy
                               korzyści z prawidłowego
    fizyczna, pora roku        odżywiania,

    itd.), oraz podaje
    korzyści
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121