Page 116 - Całość pdf + okładka
P. 116
substancji pokarmowych.
Uczeń: Uczeń: błonnik i
prawidło
5) przedstawia rolę podaje definicję błonnika funkcjon
błonnika (celulozy) jako cukru nie
w prawidłowym podlegającemu trawieniu, pokarmo
funkcjonowaniu układu
wymienia co najmniej pięć
pokarmowego oraz produktów spożywczych
uzasadnia konieczność zawierających błonnik,
systematycznego określa co najmniej dwie funkcje
spożywania owoców błonnika dla prawidłowego
funkcjonowania układu
i warzyw. pokarmowego,
uzasadnia konieczność
regularnego spożywania
owoców i warzyw.
Uczeń: Uczeń: dieta zró
i dostoso
6) wyjaśnia, dlaczego podaje co najmniej pięć zasad organizm
należy stosować dietę prawidłowego odżywiania,
zróżnicowaną Pojęcia:
i dostosowaną do omawia poziomy piramidy dieta, piram
zdrowego żywienia, wymienia żywienia 3U
potrzeb organizmu co najmniej pięć czynników
wpływających na dietę,
(wiek, stan zdrowia,
tryb życia i aktywność wskazuje co najmniej trzy
korzyści z prawidłowego
fizyczna, pora roku odżywiania,
itd.), oraz podaje
korzyści