Page 112 - Całość pdf + okładka
P. 112

tłuszcze, węglowodany,  pełnowartościowe                 Pojęcia:
                        i niepełnowartościowe,
sole mineralne, woda)                                    białka, tłuszc
dla prawidłowego        wskazuje co najmniej cztery      sole mineral
                        źródła białek
rozwoju                 pełnowartościowych,
i funkcjonowania
organizmu.

                        wskazuje co najmniej cztery
                        źródła białek
                        niepełnowartościowych,

                        dzieli tłuszcze na roślinne
                        i zwierzęce,

                        podaje co najmniej dwie funkcje
                        tłuszczów,

                        dzieli węglowodany na proste
                        i złożone,

                        podaje co najmniej jeden
                        przykład cukru prostego,

                        wskazuje co najmniej trzy
                        przykłady cukrów złożonych,

                        podaje co najmniej dwie funkcje
                        węglowodanów,

                        wymienia dwie funkcje soli
                        mineralnych,

                        wskazuje co najmniej trzy
                        funkcje wody.
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117