Page 1124 - Całość pdf + okładka
P. 1124

Jakie znaczenie mają poszczególne składniki pokarmowe dla zdrowia człowieka?
     Jakie są zasady racjonalnego żywienia?
     Jakich zasad higieny należy przestrzegać podczas przygotowywania
     i spożywania posiłków?
     W jakiej postaci można zjadać różne produkty roślinne?
     Jakie potrawy można przyrządzić z poszczególnych produktów roślinnych?
     Jak przygotować zioła, owoce i warzywa, aby można było korzystać z nich przez cały
     rok?

Ćw. 4
„Chemia w twojej łazience”

     Co to jest brud?

     Na czym polega mechanizm mycia i prania?
     Co to są detergenty?
     Jak otrzymać mydło w pracowni chemicznej?
     Jaki jest odczyn wodnego roztworu mydła?
     Jaki jest odczyn wodnych roztworów detergentów?
     Jaki wpływ mają: preparat kreta, mydło, szampon na wełnę i włosy?
     Jakie znasz toksyczne składniki występujące w detergentach?

Ćw. 5
„Matematyki wszędzie pełno”

     Jak obliczamy objętość pokoju w kształcie graniastosłupa o podstawie czworokąta?
     Jak zamieniamy jednostki objętości?
     Jak wyznaczamy wysokość pokoju znając jego objętość i pole podstawy?
     Ile energii potrzeba na ogrzanie pomieszczenia w kształcie graniastosłupa
     o podstawie czworokąta o określonych wymiarach?

     Jak obliczamy koszt pomalowania pomieszczenia?
     Jak obliczamy koszt ułożenia glazury w łazience?
     Jak obliczamy rzeczywiste wymiary każdego pomieszczenia, jeśli mamy plan mieszkania
     w danej skali?
     Jak obliczamy koszt wymiany podłogi w pokoju?
     Jak obliczamy koszt ocieplenia budynku o podanych wymiarach, biorąc pod uwagę koszt
     zakupu materiałów i koszt robocizny?
   1119   1120   1121   1122   1123   1124   1125   1126   1127   1128   1129